Select Page

Na prvo adventno soboto, 7. decembra 2019, smo se z učenci 7., 8. in 9. razreda , ki obiskujejo izbirni predmet Nemščina, in učenci, ki obiskujejo izbirni predmet Turistična vzgoja, ter člani mladinskega pevskega zbora, odpravili v Gradec.

Potovali smo z avtobusom. Pot nas je vodila iz Železnikov, mimo Ljubljane in Maribora, preko mejnega prehoda Šentilj do prestolnice avstrijske Štajerske, Gradca.

Ogledali smo si znamenitosti mesta, kot so: grad, stolnica, glavni trg, otok na Muri, hiša umetnosti, … Povzpeli smo se na grajski hrib, od koder je bil v soncu čudovit razgled na mesto in reko Muro. Na griču smo videli tudi mestni simbol, to je tako imenovani stolp z uro.  Spust v mesto je bil po 260-ih strmih stopnicah kar vratolomen. Na dvorišču deželnega dvorca smo si ogledali ledene jaslice, ki jih v mestu tradicionalno postavljajo od leta 1996.

Ogled smo končali na glavnem trgu, pred mestno hišo, kjer so glavne stojnice predprazničnega sejma in kjer diši po cimetu, vaflih in še čem. Tu smo si vzeli nekaj prostega časa za samostojni ogled trga z okolico ter si privoščili kakšno izmed dobrot, ki jih ponujajo v tem času. Naši pevci so nas v Gradcu, mestu glasbe, nekajkrat razveselili z ubrano pesmijo.

Dan je kar prehitro minil. Ko smo zapuščali mesto, so nas že spremljale praznične lučke, ki so mesto samo še polepšale. Mesto nas je očaralo s prazničnim vzdušjem in čudovito arhitekturo. Zvečer smo se domov vrnili polni lepih vtisov.

Za prijeten dan se moramo zahvaliti predvsem organizatorki ekskurzije, ge. Majdi Tolar, za pevske užitke pa ge. Marjeti Naglič. Za mnoge informacije o krajih ob poti in samem mestu je zaslužen naš vodič Matjaž.

Zapisala: Damjana Demšar