Select Page

Na Osnovni šoli Železniki je bil v soboto, 3. 10. 2015, Dan odprtih vrat. Za učence osnovne šole je bila to delovna sobota, s katero smo nadomestili 24. december.

Na šolo so prišli naši starši in sorodniki, ki so si lahko ogledali različne razstave.  V učilnici zgodovine je bila razstava starih učnih pripomočkov, učil, zvezkov, učbenikov, spričeval, ter diaprojektor in episkop. Postavljeni sta bili tudi dve učilnici, ena iz AO, druga pa iz časa po 2. svetovni vojni. V fiziki so imeli razstavljene pripomočke, ki so jih uporabljali pri pouku pred 30 leti ali več in tisti, ki jih uporabljamo danes. Izvedli so tudi učno uro, pri kateri so s preprostim merjenjem določili gravitacijski pospešek pri prostem padu. Po starem načinu so uporabili štoparico, po novem pa računalnik. V učilnici kemije je potekala učna ura kemije. Starši so lahko skupaj z učenci izdelali modele molekul in elementov iz pisanih zamaškov. Delali so tudi poizkuse, pri katerih so z nastalim ogljikovim dioksidom ugasnili svečo ali vžigalico. V geografiji so bili razstavljeni stari učbeniki iz različnih področij,  najstarejše je bilo berilo za slovenščino iz leta 1870. Med njimi je bila tudi predstavljena raziskovalna naloga Od čitanke do berila. Na hodniku pred telovadnico sta bili razstavi fotografij šole in generacij, ter glasila Naše poti. Na razredni stopnji je potekal pouk po starem in različne delavnice. Učiteljica Valentina Pintar je predstavila različne plesne točke.

Dan smo zaključili z igro Skrivnosti na šolskem veceju, ki so jo pripravili in zaigrali učenci devetih razredov.

Celoten program dneva odprtih vrat si je bilo po mnenju obiskovalcev vredno ogledati, saj je bil zelo zanimiv in je mnoge popeljal nazaj v otroštvo in njihove šolske dni.

Pia Štamfelj in Neli Kačar Šmid iz 9.b razreda